NOS NieuwsAangepast

PvdA, D66, GL: stop plezierjacht

Het voor de lol jagen op dieren moet worden verboden en er moet meer worden geïnvesteerd in natuurgebieden. Dat vinden PvdA, D66 en GroenLinks. Ze presenteren vandaag hun initiatiefnota (.pdf) 'Mooi Nederland' aan staatssecretaris Dijksma.

De drie partijen vinden dat de natuurwetgeving nu te versnipperd is. Ze willen een nieuwe natuurwet waarin brede afspraken worden vastgelegd. Zo moet niet alleen de plezierjacht worden afgeschaft, maar moet ook natuurvandalisme harder worden aangepakt en moet het harde onderscheid tussen natuurgebieden en landbouwgebieden verdwijnen.

Groene Hart

PvdA, D66 en GroenLinks reageren met hun voorstel op het beleid van oud-staatssecretaris Bleker. Die wilde flink bezuinigen op natuur. In het Vijfpartijenakkoord van vorig jaar zijn de bezuinigingen al voor een groot deel teruggedraaid, maar de drie partijen vinden dat dat nog niet ver genoeg gaat.

Volgens de PvdA moet niet alleen de 'klassieke topnatuur' als de Veluwe aandacht krijgen, maar ook gebieden als het Groene Hart of Kinderdijk.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) denkt dat er voor de jagers erg weinig verandert als de plannen doorgaan. Jagen gebeurt nu ook alleen als de wildstand het toelaat, zegt de vereniging. Volgens de jagers bestaat er niet zoiets als plezierjacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl