Drie Duitse neonazi's die worden verdacht van een reeks moordaanslagen kregen van veel meer mensen hulp dan werd aangenomen.

Een onderzoekscommissie van de Bondsdag heeft een lijst gekregen met daarop 129 namen van mogelijke medeplichtigen. Tot nu toe stonden er zo'n honderd mensen op de lijst.

De personen op de lijst zouden de neonazi's Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos en Beate Zschäpe hebben geholpen aan valse papieren, wapens, geld en verblijfplaatsen. Het drietal doodde tussen 2000 en 2006 negen mensen, bijna allemaal Duitsers van Turkse afkomst. Later vermoordden ze ook een politie-agente.

Infiltranten

Eind 2011 werd de groep ontdekt. Böhnhardt en Mundlos pleegden zelfmoord; Zschäpe moet volgende maand voor de rechter verschijnen. Ook vier medeplichtigen, die justitie omschrijft als de harde kern, staan dan terecht.

De nieuwe namenlijst wordt voorgelegd aan de zestien Duitse deelstaten. Die moeten nagaan of onder de verdachten ook infiltranten van de overheid zijn.

De voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie naar de moorden noemt het nieuwe aantal verdachten "schrikbarend hoog".

STER reclame