NOS NieuwsAangepast

Kabinet tegen 'vondelingenkamers'

Staatssecretaris Teeven ziet niets in 'vondelingenkamers' of 'vondelingenluiken'. Hij antwoordt op Kamervragen van de VVD dat het ook strafbaar is om een pasgeboren baby te vondeling te leggen in een speciale kamer.

De VVD stond eerder welwillend tegenover een initiatief in Dordrecht voor een zogenoemd babyhuis met vondelingenkamers. Het is de bedoeling dat ouders daar hun kind eventueel anoniem kunnen achterlaten. Op die manier zou moeten worden voorkomen dat baby's bijvoorbeeld ergens op de stoep worden gelegd. De VVD wilde weten wat de juridische mogelijkheden zijn.

Verboden

Teeven benadrukt dat het verboden is om een kind anoniem af te staan. En volgens hem kan ook het beschikbaar stellen van een babykamer worden uitgelegd als een strafbaar feit.

De staatssecretaris voegt eraan toe dat het wel mogelijk is om te bevallen en het kind af te staan, onder geheimhouding. Dan kan de moeder eventueel worden geholpen en het kind kan later achterhalen wie de moeder is.

Buitenland

Teeven antwoordt verder dat ook in landen met babyluikjes, zoals België en Duitsland, nog steeds kinderen te vondeling worden gelegd, ook in steden waar die luikjes zijn. De luikjes hebben nauwelijks effect op het aantal vondelingen daarbuiten, aldus de staatssecretaris.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl