NOS NieuwsAangepast

Oppositie kraakt Teevens plan

De oppositie reageert zeer kritisch op het bezuinigingsplan voor het gevangeniswezen van staatssecretaris Teeven van Justitie. Het CDA spreekt over draconische maatregelen die "ongehoord" zijn. De PVV noemt de plannen "desastreus" en D66 spreekt over "kaalslag".

Teeven gaat 340 miljoen bezuinigen op de gevangenissen. Hij wil veel meer gebruik gaan maken van meerpersoonscellen. De helft van de gedetineerden wordt in zo'n cel ondergebracht. Verder wordt er vaker gebruik gemaakt van elektronische enkelbanden.

Kapot

De oppositiepartijen CDA, PVV en D66 snappen niet dat het kabinet inzet op criminaliteitsbestrijding en dan gevangenissen sluit. "340 ml minder, thuisdetentie, hoezo niet morrelen aan veiligheid?," twittert CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

De PVV wijst erop dat er nog steeds 15.000 veroordeelde criminelen vrij rondlopen. "Dit kabinet bezuinigt niet alleen het land kapot, maar zet voor criminelen de deuren letterlijk wagenwijd open," aldus PVV-Kamerlid Helder.

Ontslag

Ook het plan om gedetineerden met een enkelband naar huis te sturen, krijgt weinig bijval van de oppositie. "Mensen komen thuis te zitten op de bank met een enkelbandje en een biertje. Dit is onverantwoord," zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg. Zij noemt de lijst met te sluiten gevangenissen "ongehoord".

De partijen vrezen ook de gevolgen voor het gevangenispersoneel. Volgens Justitie hebben de bezuinigingen gevolgen voor 3700 mensen. "Dit is een dramatische beslissing voor het gevangenispersoneel," zegt SP-Kamerlid Kooiman. "Zij krijgen ontslag, hun inrichting wordt gesloten en er wordt tegelijkertijd waarschijnlijk een commerciële mega-bajes gebouwd!"

Regeringspartij VVD noemt de bezuinigingen ingrijpend, maar noodzakelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl