NOS NieuwsAangepast

Stem Jasper S. niet uitgezonden

Uit respect voor Marianne Vaatstra wordt de rechtszaak tegen Jasper S. niet in zijn geheel opgenomen en uitgezonden op radio en televisie. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden bepaald.

Komende donderdag en vrijdag is de inhoudelijke behandeling. Omroep Friesland wilde zo veel mogelijk van de rechtszaak, inclusief de stem van de verdachte, opnemen en uitzenden. Andere media zouden de opnames dan mogen gebruiken, maar de rechter steekt daar nu een stokje voor.

Generen

"De voorzitter ziet hierin aanleiding om uit respect voor het overleden slachtoffer te voorkomen wat Marianne met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zelf niet gewild zou hebben", schrijft de rechtbank.

Nu mogen alleen de opkomst van de rechters en de betogen van de aanklager en de advocaat worden gefilmd. De beelden worden dan met een vertraging van ongeveer een kwartier uitgezonden. Zo kunnen incidenten en namen uit het beeld- en geluidsmateriaal worden verwijderd.

Volgens de rechtbank is berichtgeving van audiovisuele media vele malen indringender dan die van de schrijvende pers. De rechtbank gaat ervan uit dat Marianne zich, net als andere 16-jarige meisjes, "ten diepste zou generen" als alle details over haar lichaam bij een groot publiek bekend zouden worden.

De 45-jarige Jasper S. wordt verdacht van het verkrachten en vermoorden van de 16-jarige Marianne Vaatstra in 1999, in een weiland bij Veenklooster. S. heeft de moord bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl