NOS NieuwsAangepast

Tientallen gevangenissen dicht

Het kabinet gaat tientallen gevangenissen sluiten.

Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam verdwijnt, net als bijvoorbeeld de gevangenissen in Arnhem, Breda en Haarlem.

Staatssecretaris Teeven maakte bekend dat de reorganisatie in het gevangeniswezen gevolgen heeft voor 3700 medewerkers. Justitie probeert hen zo veel mogelijk aan een andere baan te helpen.

Onvermijdelijk

Het kabinet gaat 340 miljoen bezuinigen op de gevangenissen. Het wil veel meer gebruik gaan maken van meerpersoonscellen. De helft van de gedetineerden wordt in zo'n cel ondergebracht. Verder wordt er vaker gebruik gemaakt van elektronische enkelbanden.

Van de 12.500 plaatsen voor gevangenen blijven er 11.000 over. Volgens Teeven is sluiting van inrichtingen daarom onvermijdelijk. De sluiting gebeurt in fases en moet klaar zijn in 2018.

Versoberen

Ook de gevangenis in Veenhuizen, in Drenthe, voldoet niet meer aan de criteria, maar uit oogpunt van werkgelegenheid wil het kabinet daar een inrichting houden. Onderzocht wordt of een private partij die kan bouwen.

Het kabinet wil de gevangenissen versoberen en het avond- en weekendprogramma verdwijnt voor een deel. Een gemiddelde tbs-behandeling moet acht jaar duren in plaats van de huidige tien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl