NOS NieuwsAangepast

Proces dode advocaat in Moskou

Door correspondent David Jan Godfroid

Een dode die terechtstaat; het kan in het Rusland van vandaag. Advocaat Sergej Magnitski overleed ruim drie jaar geleden in een gevangeniscel. Niettemin moet hij zich vandaag voor de rechtbank in de Russische hoofdstad Moskou verantwoorden voor belastingfraude.

Magnitski openbaarde in 2008 dat ambtenaren van de Russische belastingdienst en de politie de staat voor vele tientallen miljoenen euro´s hadden getild. Een onderzoek naar die beschuldiging is nooit verricht. In plaats daarvan werd de advocaat zelf gearresteerd. Ruim een jaar verbleef hij in voorlopige hechtenis, tot hij in november 2009 onder verdachte omstandigheden overleed.

Volgens zijn familie is hij in zijn cel mishandeld en is Magnitski noodzakelijke medische hulp onthouden. Maar eerder deze week concludeerde de onderzoeksrechter dat de gevangenisautoriteiten zijn dood niet kan worden verweten.

Cynisch

Ondanks zijn overlijden staat Magnitski vandaag dus terecht. Ook zijn opdrachtgever William Browder had vandaag voor de rechter moeten verschijnen, maar de baas van de op de Britse Kanaaleilanden gevestigde investeringsmaatschappij Hermitage Capital Management achtte het verstandig om niet op te komen dagen.

Magnitski´s familie en vrienden noemen de vervolging "cynisch". "We hebben het overheidssysteem een beetje leren kennen," zegt zijn tante Tatjana, een vertrouweling van Magnitski voor hij stierf. "We begrepen dat ze daar niet te vertrouwen zijn. Zodra je je tegen hen keert, zal dat zich snel tegen jou keren." De advocaat van de familie, Nikolai Gorochov, denkt dat wraak het motief is voor vervolging, "omdat hij feiten aan het licht heeft gebracht die bepaalde mensen onwelgevallig waren".

De familie heeft zich halsstarrig verzet tegen de vervolging, maar nadat het Constitutionele Hof van Rusland zich erover had gebogen, was er geen ontkomen meer aan. De zaak dient vandaag voor de Tver-rechtbank in Moskou. Wat er gaat gebeuren als de rechters Magnitski schuldig verklaren, is nog helemaal onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl