De Cypriotische minister van Financiën Sarris heeft Moskou verlaten zonder dat er afspraken zijn gemaakt over Russische hulp voor Cyprus.

Minister Sarris zei bij zijn vertrek dat de onderhandelingen worden voortgezet. De Russische premier Medvedev zei dat Cyprus dan eerst overeenstemming met de EU moet bereiken.

Gazprom

Sarris hoopt in de eerste plaats op een verlenging van de looptijd van Russische lening van 2,5 miljard euro. Die loopt nu in 2016 af. Ook wil Sarris dat de rente die daarvoor betaald wordt, omlaaggaat.

Daarnaast heeft hij onderzocht of Russische banken in Cypriotische banken willen investeren en of het Russische gasbedrijf Gazprom belangstelling heeft voor Cypriotische gasreserves.

Volgens de Russische minister van Financiën Siluanov is dit niet het geval, althans niet op de manier waarop de Cyprioten dit wilden regelen.

20 miljard

Russische bedrijven en particulieren hebben groot belang bij het voortbestaan van Cypriotische banken. In totaal hebben zij voor zo'n 20 miljard euro op Cypriotische banken staan. Als die omvallen, zijn de Russen dit geld kwijt.

Ook als de banken overeind blijven, zullen de Russen veel geld verliezen, omdat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op een Cypriotische bank een fors gedeelte van hun spaargeld zullen moeten inleveren.

STER reclame