NOS NieuwsAangepast

Xi als eerste naar Rusland

Xi Jinping begint vandaag aan zijn eerste buitenlandse reis als de nieuwe Chinese president. Geheel volgens de traditie gaat hij eerst langs in Moskou. Voorafgaand aan het bezoek benadrukte Xi de strategische band met het buurland.

Op de agenda staan vooral handel en energie. Rusland is de grootste energieproducent ter wereld en China is de grootste afnemer daarvan. Poetin wees er voor het begin van het bezoek op dat de bilaterale handel tussen Rusland en China de afgelopen 5 jaar is verdubbeld, tot ruim 65 miljard euro.

BRICS-landen

Poetin zei ook samen met China en andere opkomende economieën een belangrijkere plaats op het wereldtoneel te zullen opeisen. Volgens hem moet de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) zich niet alleen richten op economische samenwerking, maar ook gezamenlijk optrekken als het gaat over het Midden-Oostenconflict of het kernprogramma van Iran.

Xi en Poetin zullen later deze week in Zuid-Afrika overleggen met afgevaardigden van de andere BRICS-landen. Het is de vijfde keer dat zo'n top wordt gehouden.

Op zijn buitenlandreis zal Xi verder Tanzania en de Democratische Republiek Congo aandoen. China heeft grote belangen in Afrika, dat grondstoffen levert voor de Chinese industrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl