NOS NieuwsAangepast

Oppositie kraakt Cito-plan

De oppositie is kritisch over het plan van de coalitie om de Citotoets een minder doorslaggevende rol te geven bij de keus van een middelbare school.

Het regeringsplan kan alleen een meerderheid halen met steun van het CDA of de PVV, maar die partijen zien er weinig in.

De PVV laat weten niet van plan te zijn in te stemmen met het voorstel om de verplichte Cito-toets te verschuiven van februari naar mei of juni. De partij vindt dat de Cito-toets belangrijk moet blijven. "Ik ben zeer teleurgesteld", aldus het PVV-Kamerlid Beertema.

Haastklus

Het CDA spreekt over een "haastklus", waardoor de problemen voor scholen en ouders worden verergerd. Het CDA is het er ook niet mee eens dat de Cito verplicht wordt. De partij vindt dat basisscholen ook voor een andere eindtoets moeten kunnen kiezen.

De ChristenUnie spreekt van een "verwarrend compromis" en GroenLinks wil dat er helemaal geen verplichte eindtoets komt. D66 vindt het wel positief dat de toets niet meer bepalend mag zijn voor de schoolkeuze.

Lang overleg

Na lang overleg werden VVD en PvdA het er over eens dat de Citotoets minder belangrijk moet worden. Middelbare scholen mogen leerlingen niet meer selecteren op basis van hun Cito-score, maar op basis van het schooladvies.

De Cito-toets wordt verder verplicht, en verschuift als het aan de regeringspartijen ligt van februari naar mei of juni. De leerlingen zijn dan al aangemeld op de middelbare school.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl