NOS NieuwsAangepast

PKK staakt gewapende strijd

PKK-leider Öcalan heeft de PKK opgeroepen tot een wapenstilstand en terugtrekking van de naar schatting 4000 strijders van de Koerdische PKK uit Turkije naar hun kampen in Noord-Irak.

"Dit is niet de tijd om te vechten met wapens. Het is tijd voor een democratische oplossing", zegt Öcalan in een verklaring. "We zijn wakker geworden in een nieuw Turkije en een nieuw Midden-Oosten."

Gevangenis

De verklaring van Öcalan werd voorgelezen door politici van de BDP, de politieke arm van de PKK.

Öcalan mocht zelf niet spreken. Hij zit sinds 1999 vast op het gevangeniseiland Imrali. De PKK vecht sinds 1984 tegen Turkije, met name in het zuidoosten van het land. De strijd heeft meer dan 40.000 mensenlevens gekost.

Öcalan zegt dat hij de strijd niet wil opgeven. Wel erkent hij dat de strijd anders is geworden. Ook zegt hij dat het creëren van "geografie gebaseerd op etniciteit" niet haalbaar is

Lentefeest

Tienduizenden mensen hadden zich in de stad Diyarbakir verzameld om de verklaring te kunnen horen. In Diyarbakir wordt vandaag het Koerdische lentefeest Nevroz gevierd.

"Dit nevroz is een ontwaken (...) Welkom in een nieuw tijdperk. Welkom aan al mijn broeders die Nevroz democratisch vieren", liet Öcalan zeggen.

Turkse televisiestations lieten alleen het voorlezen van de Turkse versie zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl