NOS NieuwsAangepast

Veel vaker melanoom bij jongeren

Steeds meer jongvolwassenen hebben een melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 patiënten aan deze ziekte, die vaak ontstaat als gevolg van verbranding door de zon.

Het aantal melanoompatiënten is de afgelopen tien jaar met 50 procent gestegen. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis verwacht dat de stijging de komende jaren in het zelfde tempo doorzet. Er komen nu jaarlijks 4800 patiënten bij.

Verbranding

"Melanoom is nu de snelst toenemende vorm van kanker", aldus internist-oncoloog Blank. "Een deel van de melanomen kan worden voorkomen door verstandig te zonnen en regelmatig de huid te controleren op nieuwe of veranderende moedervlekken".

In een nieuwe campagne wijst de Stichting Melanoom op de gevaren van verbranden, onder het motto "Bescherm jezelf, check jezelf".

Veel jongeren weten niet dat het verbranden van de huid later tot de agressieve huidkanker kan leiden, vooral verbranding voor het 18e levensjaar. De campagne wordt gevoerd via de sociale media.

Veilig zonnnen

Op YouTube is het filmpje "Beste 16-jarige ik" te zien. Daarin roepen (ex-)melanoompatiënten, nabestaanden en een specialist op tot veilig zonnen en het regelmatig controleren van de huid op vreemde plekken.

Ook Facebook en Twitter (#beschermtegenmelanoom) voeren een grootschalige campagne. Die is vooral gericht op mensen tussen 16 en 45 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl