NOS NieuwsAangepast

Delftse Mourad was 'kanonnenvlees'

Mourad M., de Nederlandse jihadstrijder die in Syrië is omgekomen, is mogelijk door persoonlijke problemen in het radicale circuit gekomen. Een van de oorzaken zou het overlijden van de vader van Mourad zijn, een paar jaar geleden. Toen is hij van school gegaan en volgens leerlingen die hem nog gezien hebben, is hij daarna geradicaliseerd.

In die tijd ging Mourad zich traditioneel kleden en liet hij zijn baard staan. Ook deed hij mee aan demonstraties. "Bijvoorbeeld een beruchte pro-boerka-demonstratie een paar geleden in Den Haag", zei NOS-justitieredacteur Robert Bas in het Radio 1 Journaal.

Voetballen en meisjes

Voor die tijd was Mourad gewoon een "goeie jongen", vertelt een vriend van hem. "We deden normale dingen: voetballen, naar de stad gaan, soms uitgaan, meisjes." Wel werd hij steeds geloviger. "Natuurlijk ging hij zich verdiepen in het geloof en dat is ook goed, maar het ligt eraan hoe diep je gaat."

De vriend van Mourad, die uit dezelfde Delftse probleemwijk Buitenhof komt, heeft geen idee hoe het zo ver heeft kunnen komen. "Je zou nooit verwachten dat iemand uit jouw buurt gaat strijden voor Syrië. Ik weet ook niet wat de reden is. Ik kan niet in zijn hoofd kijken."

Schoon schip

Mourad, die 20 jaar is geworden, zou met een groepje jongeren uit Delft en Rotterdam zijn afgereisd naar Syrië. Onder hen zou ook de broer van Mourad zijn. De groep zou vrij fors zijn: 20 tot 25 jongeren. "Een aantal van die jongeren is ook wel eens met politie in aanraking gekomen en die zouden hun reis zien als een soort boetedoening, om schoon schip te maken", aldus Robert Bas.

Bij een deel van de groep jongeren zou het paspoort zijn afgepakt door de groepering waarbij ze aangesloten zijn. Bronnen melden dat ze daardoor moeilijk terug naar Nederland kunnen reizen.

Roestige kalasjnikovs

Er reizen relatief veel Nederlanders naar Syrië om zich te mengen in de strijd. Toch zijn ze niet echt populair in het land. De jongeren hebben over het algemeen geen militaire opleiding of achtergrond en in veel gevallen spreken ze geen Arabisch.

Het 'grote' Vrije Syrische Leger neemt deze jongeren dan ook niet op in de gelederen. Kleine splintergroeperingen, die met de Koran in de hand president Assad aan het bestrijden zijn, nemen deze westerse strijders eerder op. "Ze zijn het kanonnenvlees. Deze jongens worden aan het front ingezet en met oude roestige kalasjnikovs naar voren gestuurd. De kans dat ze sneuvelen is heel erg groot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl