NOS NieuwsAangepast

Wet orgaandonatie verruimd

De Wet orgaandonatie wordt verruimd. Ook als naaste familieleden niet kunnen worden bereikt, mogen artsen handelingen verrichten om orgaandonatie bij stervenden voor te bereiden. Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat akkoord met een wetswijziging van minister Schippers en het ziet er naar uit dat later ook de Eerste Kamer ermee instemt.

Het gaat bijvoorbeeld om het afnemen van bloed, het maken van röntgenfoto's en het warmhouden van het lichaam.

Volgens minister Schippers en de Kamer kunnen op deze manier tientallen levens worden gered. Bij orgaandonatie wordt eerst gekeken of de patiënt in het donorregister staat. Als mensen geen keuze hebben gemaakt, moeten de naasten beslissen. Maar die kunnen niet altijd op tijd bereikt worden, waardoor kostbare tijd verloren gaat.

De minister benadrukt dat het om voorbereidende handelingen gaat. De naaste familie houdt altijd het recht om nee tegen orgaandonatie te zeggen. Volgens de minister heeft de familie op deze manier ook meer tijd om te beslissen.

Wachtlijst

Op 1 januari van dit jaar stonden 1286 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Dat zijn er iets minder dan het jaar ervoor, maar nog steeds overlijden tientallen mensen terwijl ze op de wachtlijst staan. Dit najaar drongen specialisten en patiëntenverenigingen daarom aan op vergaande maatregelen: zij willen dat iedereen verplicht wordt zijn of haar keuze kenbaar te maken in het register. Zestig procent van de Nederlanders heeft geen keuze gemaakt.

Ook partijen in de Tweede Kamer, waaronder D66 en de PvdA, pleiten voor zo'n verplicht registratiesysteem, maar daar is geen meerderheid voor. Onder meer de VVD is tegen verplichte registratie.

Volgens de VVD is de nu voorgestelde wetswijziging wel "een grote stap vooruit" die levens kan redden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl