NOS NieuwsAangepast

'Britse filmmaker valt ijsberen lastig'

Earth, Bird Flight, Frozen Planet? natuurfilms lijken populairder dan ooit en de documentairemakers gaan steeds een stapje verder voor het perfecte shot. Een Britse documentairemaker is nu alleen iets te ver gegaan. Volgens de Noorse autoriteiten heeft de filmcrew van Jason Roberts de ijsberen lastig gevallen. Roberts riskeert nu een boete tot 6700 euro.

Roberts maakte voor de BBC de film 'The Polar Bear Family and Me'. Een ijsbeer en haar twee jongen spelen de hoofdrol in de film die is opgenomen op de Noorse eilandengroep Spitsbergen.

Vanuit een beveiligde glazen kooi werd er gefilmd. Een veilige stek zou je denken, maar presentator en cameraman Gordon Buchanan ontdekte dat dat aardig tegenviel. Hij werd aangevallen door moeder ijsbeer. Drie kwartier lang probeert ze de kooi open te breken. Zonder succes.

Zie hier de beelden:

'Ik hou van ijsberen'

De Noorse autoriteiten hebben zich geërgerd aan de scene, omdat de ijsberen duidelijk worden gestoord in hun doen en laten. Of de BBC de boete ook echt moet betalen, is nog onduidelijk. Roberts vindt dat hij niets fout heeft gedaan: "Ik hou van ijsberen en heb ze nooit lastiggevallen, gestoord of verwond."

Door: Emil

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl