NOS NieuwsAangepast

Duitse minister waarschuwt Cyprus

De Duitse minister van Financiën Schäuble zegt dat het onzeker is of de twee grootste banken op Cyprus toekomst hebben. Tegen de zender ZDF zei hij dat het bedrijfsmodel van de banken niet langer houdbaar is.

Banken op Cyprus zijn sinds zaterdag gesloten om te voorkomen dat klanten massaal hun geld weghalen. Schäuble benadrukte dat de banken overeind worden gehouden door de centrale bank van het land. Als het land niet aan de eisen voldoet voor een Europese lening, is het snel afgelopen, waarschuwde de Duitse minister.

Schäuble riep de Cypriotische regering op om de bevolking uit te leggen dat het huidige systeem onhoudbaar is. Cyprus is volgens hem kwetsbaar doordat het land zich afhankelijk heeft gemaakt van buitenlands geld. "Iemand moet aan de mensen in Cyprus uitleggen dat zo'n systeem geen lang leven beschoren is."

Nieuw overleg

Vandaag zullen politieke leiders op Cyprus overleggen over een alternatief plan. De Cypriotische president had partijleiders daar gisteren toe opgeroepen, toen duidelijk werd dat het parlement niet met het reddingsplan zou instemmen.

Het overleg zal er vooral op gericht zijn om kleine spaarders te ontzien. Ook de werkgeversorganisatie op Cyprus zoekt op verzoek van de president naar een oplossing. In plaats van spaarders te belasten, zouden externe investeerders gevonden moeten worden om financiële gaten te dichten.

Europa is bereid Cyprus een lening te geven van 10 miljard euro, maar dan moet het land zelf 5,8 miljard euro ophalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl