NOS NieuwsAangepast

'Heffing spaarders alleen in Cyprus'

"Er is geen sprake van dat ook in andere landen dan Cyprus een heffing zal worden ingevoerd op spaargeld." Dat heeft minister Dijsselbloem gezegd in de Tweede Kamer. Op Cyprus is de situatie volgens hem zo precair, dat een heffing onvermijdelijk is.

Bankrun

De SP wilde dat de minister zou uitsluiten dat de heffing ook in andere landen zou worden ingevoerd, maar Dijsselbloem nam dat woord niet in de mond. Volgens de SP loopt hij daarmee het risico op een bankrun, waarbij spaarders massaal hun geld van de bank halen.

Dijsselbloem vindt dat de situatie op Cyprus niet te vergelijken is met die in andere Europese landen en dus ook niet in Nederland. Op de vraag of Nederlandse spaarders hun geld van de bank moeten halen, antwoordde Dijsselbloem "dat ze dat absoluut niet moeten doen". Hij benadrukte dat via het depositogarantiestelsel tegoeden van spaarders in Nederland tot 100.000 euro zijn gegarandeerd.

Volgens Dijsselbloem is de bankensector op Cyprus zo groot dat de overheid daar in grote problemen zou komen als er banken zouden omvallen. "Dan zou er een claim ontstaan van 30 miljard euro. Dat kan de Cypriotische regering nooit betalen", zei Dijsselbloem. "We moeten Cyprus van die afgrond weghouden, en dat kan met deze eenmalige heffing."

Bent u op Cyprus? Met vakantie of voor zaken? Heeft u last van de economische situatie? Laat het de NOS weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl