Het aantal inbraken is vorig jaar met 2,6 procent gestegen tot ruim 91.000. Dat blijkt uit de landelijke cijfers van de politie. Die spreekt van een lichte stijging. Bij eenderde van de gevallen bleef het bij een poging tot inbraak.

Er werden niet meer inbraken opgelost dan in 2011. Dat percentage bleef staan op 9,2 procent. Wel werden meer verdachte inbrekers opgepakt.

De politie coördineert de aanpak van inbraken inmiddels op nationaal niveau, vergelijkbaar met de aanpak van overvallen.

Verdachte situaties

Het aantal overvallen daalde de laatste jaren. Door op landelijk niveau informatie te verzamelen en kennis uit te wisselen zegt de politie gerichter actie te kunnen ondernemen tegen inbraken.

Ook preventie blijft belangrijk; dieven slaan vooral toe bij woningen die slecht of onvoldoende beveiligd zijn. Ook wordt burgers nadrukkelijk verzocht om 112 te bellen bij verdachte situaties en informatie door te geven zoals signalementen en kentekens.

Twee dagen geleden meldde de NOS dat onder meer in de regio's Oost, Midden en Rotterdam het aantal inbraken fors was gestegen.

STER reclame