NOS NieuwsAangepast

Marokkaan vaker mishandeld

Marokkaanse jongens worden thuis drie keer zo vaak mishandeld als autochtone jongens. Dat staat in een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Tilburg. Volgens de onderzoekers zijn jonge Marokkaanse geweldplegers vaak zelf als kind mishandeld door hun ouders.

De onderzoekers lieten "disciplinerende tikken" buiten beschouwing. Het gaat bijvoorbeeld om slaan met een riem of een stok, of met een ander voorwerp, zegt psycholoog Esmah Lahlah, een van de onderzoekers, in de Volkskrant. Voor het onderzoek werden bijna 500 Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten bevraagd.

Grof geweld

Bij de Nederlandse jongens had een op de vijf wel eens te maken met grof geweld, zoals in elkaar worden geslagen of op de grond worden gegooid. Bij Marokkaanse jongens was dat een op de drie. De laatste groep is ook vaker slachtoffer van seksueel geweld (17 procent tegen 5 procent).

Kinderpsycholoog en victimologe Esmah Lahlah is niet verbaasd dat Marokkaanse jongeren vaker te maken krijgen met geweld, "maar dat het zoveel was, is toch wel heftig". Volgens haar verklaart kindermishandeling ruim vijftig procent van de oververtegenwoordiging van Marokkaanse jongens in criminaliteitsstatistieken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl