Republikeinen in de VS worden gezien als bekrompen en muffe, oude, blanke mannen. Dat blijkt uit een kritisch intern rapport over de laatste verkiezingen, waarbij de Republikeinse partij het aflegde tegen de Democraten van president Obama. Republikein Mitt Romney verloor de strijd om het Witte Huis en zowel in het Huis van Afgevaardigden als de Senaat kregen de Democraten er zetels bij.

Kiezers vinden de Republikeinen eng en noemen het een partij van boekhouders. De Republikeinen moeten zich gaan richten op jongeren, minderheden en vrouwen, schrijft een onderzoekscommissie.

Volgens de partijvoorzitter opent het rapport de ogen. De Republikeinse partij gaat 10 miljoen dollar besteden aan het bereiken van zwarte Amerikanen, latino's en Aziatische kiezers.

Onterecht

Zo'n 50.000 mensen deden mee aan het onderzoek dat analyseert waarom de Republikeinen in november verloren hebben. "Jonge kiezers zien steeds minder in waar de partij voor staat", schrijft de onderzoekscommissie. "Veel minderheden denken onterecht dat Republikeinen ze niet mogen of ze niet in het land willen hebben." Daardoor staan kiezers niet open voor de Republikeinse boodschap.

Ook waren er volgens de commissie tijdens de campagne voor de voorverkiezingen te veel debatten tussen de Republikeinse presidentskandidaten, die bovendien te vroeg gehouden werden.

Navelstaren

De commissie adviseert de Republikeinen minder te navelstaren. "Als we de steun willen van etnische minderheden, moeten we ze betrekken en oprechtheid laten zien."

Ook moet de partij wat sociale kwesties betreft meer integrerend en gastvrij worden. "Het idee dat de partij niet om mensen geeft, veroorzaakt veel schade. Die grote tekortkoming moet worden aangepakt."

STER reclame