NOS NieuwsAangepast

Doek met Rembrandt is zelfportret

Een portret van Rembrandt waarvan lang werd gedacht dat een van zijn leerlingen het had geschilderd, blijkt toch door de grote meester zelf te zijn gemaakt. Dat is bekendgemaakt door de huidige eigenaar van het kunstwerk, de Britse National Trust.

Volgens de National Trust blijkt uit onderzoek door Ernst van de Wetering dat het werk van Rembrandt zelf is. Van de Wetering is voorzitter van het Rembrandt Research Project en geldt als de hoogste autoriteit op dit gebied.

Op het zelfportret draagt de kunstenaar een pet met een grote witte veer. Het werk is gemaakt in 1635, toen Rembrandt 29 was. Het schilderij draagt de handtekening van Rembrandt, maar onderzoekers concludeerden in 1968 dat het van de hand van een leerling moest zijn.

Ruwe techniek

Van de Wetering zegt dat sindsdien veel meer bekend is geworden over de zelfportretten van Rembrandt en de veranderingen in zijn stijl. Op het doek is een ruwe schildertechniek waar te nemen die ook op andere vroege Rembrandts te zien is.

Het kunstwerk werd in 2010 gedoneerd aan de National Trust, die zich in Groot-Brittannië inzet voor cultuurbehoud. Het kwam uit de nalatenschap van Edna, Lady Samuel van Wych Cross, wier echtgenoot een groot verzamelaar was van Nederlandse en Vlaamse kunst.

Miljoenen

De waarde van het zelfportret wordt geschat op 23 miljoen euro, maar volgens de wet mag de National Trust het niet verkopen.

Het zelfportret hangt nu in het zuidwesten van Engeland in Buckland Abbey. Dat is het voormalige woonhuis van Francis Drake, een zeevaarder die in de 16de eeuw als eerste Engelsman de wereld rondvoer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl