NOS NieuwsAangepast

Dure kunst verkoopt goed op Tefaf

Kunsthandelaren doen goede zaken op de Tefaf in Maastricht, de jaarlijkse kunst- en antiekbeurs. Ondanks de economische crisis en minder bezoekers op de eerste dagen is een aantal kunststukken voor miljoenen verkocht. "Verschillende handelaren zeiden dat ze nog nooit zo veel verkocht hebben", zegt woordvoerder Titia Vellenga.

Met de verkoop van twee schilderijen van Picasso, een Roy Lichtenstein en een ets van Rembrandt spreekt Vellenga van "een vliegende start". Met name het topsegment gaat goed, zegt Vellenga.

Binnen een uur

Zo is een schilderij van de Italiaanse schilder Carlo Maratta (1625-1713), met een vraagprijs van 3,7 miljoen euro, verkocht. Het is een altaarstuk met de geboorte van Maria dat in een kerk in Rome hing.

Ook heeft een handelaar in oude meesters een belangrijk schilderij van Jacob Jordaan binnen een uur verkocht, met een vraagprijs van 4,8 miljoen euro.

Blote armen

Het Rijksmuseum heeft een grote zilveren bokaal gekocht uit Parijs (1843). Die behoorde ooit toe aan een adellijke familie. Verder heeft het Rijksmuseum een schilderij aangekocht van de eerste vrouwelijke schaatswedstrijd, gemaakt door Nicolaas Bauer in 1810.

"Dat deed toen veel stof opwaaien, omdat de vrouwen met blote armen schaatsten", zegt Vellenga. "Het was de Victoriaanse tijd, dus dat kon toen écht niet."

De opening van de beurs trok met 9200 mensen minder bezoekers dan vorig jaar. Toen waren er 10.200 mensen bij de start. Volgens de organisatie was het slechte weer in Frankrijk en België de oorzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl