"Gilbert reed op cortisonen"
In het NRC Handelsblad van zaterdag worden Philippe Gilbert en de arts van de Belgische wielerbond gelinkt aan dopinggebruik.
Dokter Jan Mathieu, die zowel in dienst is van de KBWB als WorldTour-ploeg Lotto Belisol, zou de kopmannen van Lotto de afgelopen seizoenen geprepareerd hebben met cortisonen.
De krant voert twee anonieme bronnen op. Eén van hen zegt: "Gilbert reed vaak op cortisonen en dat heb ik van Jan Mathieu zelf. En met mij vele anderen. Jan gaat er namelijk prat op dat hij verantwoordelijk is voor de overwinningen van Gilbert."
Reactie Gilbert
Gilbert, die in september in Limburg de wereldtitel opeiste, rijdt sinds begin 2012 voor BMC. In 2011 won hij voor Lotto achttien koersen, waaronder klassiekers als Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race.
In een reactie laat Gilbert weten "verbaasd" te zijn over de beschuldigingen. "Ik heb mijn beroep steeds ernstig en op de best mogelijke manier beoefend. Zowel voor, tijdens als na mijn jaren bij Lotto heb ik grote wedstrijden gewonnen, de meeste zelfs op een gelijkaardige (naar men zei voor mij 'typische') manier. Ik mag hopen dat dat voldoende zegt."
Mathieu erkent cortisonenspuiten
Mathieu erkent in een reactie dat hij regelmatig cortisonenspuiten zet, maar hij zegt dat alleen te doen in geval van blessures. "Daar zijn cortisonen voor bedoeld." Het zijn ontstekingsremmers. De geïnjecteerde wordt doorgaans heel euforisch en maakt meer suikers aan. "Dat is het effect waarvoor het gebruikt wordt. Renners gaan makkelijker door de pijngrens", legde Argos-Shimano - arts Edwin Achterberg zaterdag uit aan het AD.
Mathieu zegt niet op de hoogte te zijn van fictieve blessures. "Maar het kan zijn dat een renner mij, of de behandelende specialist, wijs heeft gemaakt dat hij geblesseerd is."
Van twee naar acht dagen
Cortisonengebruik staat op de lijst van verboden middelen, maar een renner mag het middel gebruiken als hij er een medisch attest van een arts voor heeft. Een dergelijke toestemming kan gegeven worden bij een blessure. Voorheen konden renners twee dagen later gewoon aan een wedstrijd meedoen, terwijl de effecten van cortisonen nog niet uitgewerkt waren. De UCI, in een poging misbruik tegen te gaan, schroefde onlangs die termijn van twee dagen op naar acht dagen.