NOS NieuwsAangepast

Haga: patiënten nooit in gevaar

Het HagaZiekenhuis in Den Haag erkent dat er problemen waren op de hartafdeling, maar de patiëntveiligheid is volgens het ziekenhuis nooit in gevaar geweest. Het ziekenhuis maakte vanmiddag op een persconferentie bekend dat er maatregelen zijn genomen op de afdeling cardiochirurgie.

Het HagaZiekenhuis belegde een persconferentie in reactie op een uitzending van het Radio 1-programma Argos. Volgens Argos overlijden in het Haagse ziekenhuis al jaren gemiddeld meer patiënten na een hartoperatie dan in andere hartcentra. Dat zou komen door samenwerkingsproblemen tussen de vier chirurgen.

Het HagaZiekenhuis zegt dat de chirurgen inderdaad niet goed samenwerkten. Ook was het sterftecijfer in de jaren 2007, 2008 hoger dan gebruikelijk, maar het ziekenhuis denkt niet dat dat door de slechte samenwerking komt. Een extern onderzoek moet daarover zekerheid bieden. De uitkomst daarvan wordt over twee weken verwacht, zegt het ziekenhuis.

Commissie

Het ziekenhuis wijt de extra doden aan onvolkomenheden in het functioneren op de intensive care en het feit dat er toen veel oudere, zeer zieke patiënten waren.

Vanwege de problemen werd een commissie ingesteld van oud-cardiologen om de problemen te onderzoeken. Daaruit kwam vorig jaar naar voren dat de samenwerking tussen chirurgen niet goed verliep, maar ook dat de patiëntveiligheid niet in gevaar is geweest, benadrukt het ziekenhuis.

Ontslag

In juni vorig jaar werd al de samenwerking opgezegd met één van de chirurgen. In september, toen de bevindingen van de commissie bekend waren, werd ook het hoofd van de afdeling uit zijn functie ontheven. Hij werkt nog wel als chirurg bij het HagaZiekenhuis.

Het HagaZiekenhuis maakte vandaag ook bekend samen te gaan werken met de afdeling thoraxchirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl