NOS NieuwsAangepast

Akkoord over reddingsplan Cyprus

De Europese ministers van Financiën zijn het in Brussel eens geworden over een reddingsplan voor het noodlijdende Cyprus. De ministers waren het na 10 uur onderhandelen eens.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei na afloop dat er een politieke overeenkomst is gesloten met Cyprus. De eurolanden hebben vandaag weer eens laten zien dat ze er alles aan zullen doen om de financiële stabiliteit en integriteit van de eurozone te waarborgen, zei Dijsselbloem.

Maatregelen

Er is een akkoord over een reddingsplan ter waarde van 10 miljard euro. Volgens Dijsselbloem waren unieke maatregelen nodig gezien de complexiteit van het probleem.

Een van de maatregelen is een heffing over de vermogens van spaarders bij Cypriotische banken. Rekeninghouders met een vermogen van meer dan 100.000 euro betalen een heffing van 9,9 procent, mensen met minder op de bank betalen over hun vermogen een heffing van 6,75 procent. Deze stap moet 5,8 miljard euro opbrengen.

Andere maatregelen zijn onder meer het verhogen van de belasting voor bedrijven en het herstructureren en herkapitaliseren van banken.

Griekenland

De nationale parlementen van de eurolanden moeten zich nog uitspreken over het reddingsplan. De eurogroep zei na afloop in een persverklaring dat ze een financiële bijdrage van het IMF zouden verwelkomen.

IMF-chef Christine Lagarde, die bij de besprekingen in Brussel aanwezig was, zei na afloop op een persconferentie dat het fonds dat zeker overweegt omdat aan de drie belangrijkste voorwaarden is voldaan in het reddingsplan. Hoe hoog de bijdrage van het IMF wordt, is nog niet bekend.

De banken op Cyprus zijn in grote problemen gekomen door de Griekse schuldencrisis. Het land heeft zo'n 17 miljard euro nodig.

Weinig enthousiasme

Gisteravond liet premier Rutte nog weten eigenlijk weinig te zien in een reddingsplan voor het eiland. Rutte zei dat het laten vallen van Cyprus een aantrekkelijk, maar te gevaarlijk idee is. De financiële sector van het land is sterk verweven met de eurozone en met Griekenland.

Maandag reist de Cypriotische minister van Financiën naar Rusland om te praten over noodhulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl