NOS NieuwsAangepast

Hypotheekrente daalt licht

Veel banken en andere hypotheekverstrekkers hebben de afgelopen tijd de rentetarieven voor hypotheken licht verlaagd.

Bij ABN Amro ging vorige week de hypotheekrente bij een rentevastperiode tussen de 3 en 12 jaar met 0,2 procentpunt omlaag. Bij ING liggen de tarieven voor een hypotheek met een 10-jaar of 5-jaar vaste rente nu 0,3 procentpunt lager dan een half jaar geleden.

Geld lenen

ASR verlaagde vorige week de tarieven voor zowel rentevaste als variabele hypotheken met 0,1 procentpunt. Ook de Rabobank heeft volgens Vereniging Eigen Huis de rentes verlaagd.

De hypotheekverstrekkers volgen hiermee de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt. "We kunnen nu goedkoper geld lenen en dat berekenen we door aan onze klanten", zegt een woordvoerder van ABN Amro.

Een woordvoerder van ING bevestigt die ontwikkeling: "Het dalen van de rente heeft ermee te maken dat de kosten voor ons om geld aan te trekken omlaag zijn gegaan."

Overwinsten

Vereniging Eigen Huis vindt dat hypotheekverstrekkers de rente nog verder moeten verlagen. De belangengroep van huiseigenaren stelt dat de financieringskosten van de banken harder dalen dan de renteverlagingen die zij aan hun klanten presenteren.

Volgens VEH maken banken daardoor buitensporige overwinsten op hypotheken en zouden de tarieven gemiddeld nog met 1,35 procentpunt moeten dalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl