Een boer in China heeft toegegeven dat hij duizenden dode varkens heeft gedumpt in een rivier. Dat melden Chinese staatsmedia. Inmiddels zijn ruim 8000 varkens uit het water gehaald.

Afgelopen weekend kwamen de eerste berichten binnen over de vondst van dode varkens in de Huangpu-rivier, die dwars door Sjanghai stroomt. De autoriteiten vermoedden toen al dat de dieren stroomopwaarts waren gedumpt, in de naburige provincie Zhejiang.

Oormerken

De Huangpu-rivier is een drinkwaterbron voor een deel van Sjanghai. Inwoners van de miljoenenstad maken zich grote zorgen over de kwaliteit van het drinkwater, maar volgens de autoriteiten is dat niet nodig. Voor de zekerheid worden er wel elke dag metingen gedaan in de rivier.

De boer die nu heeft toegegeven varkens in de rivier te hebben gegooid, komt inderdaad uit Zhejiang. De autoriteiten zouden de boer op het spoor zijn gekomen door oormerken die een aantal dode varkens hadden.

De boer zegt dat zijn bedrijf zo'n 6000 varkens heeft gedumpt. Waar de andere dieren vandaan komen, is nog niet duidelijk. Er is een onderzoek gestart naar het bedrijf.

Virus

Momenteel wordt uitgezocht of er in Zhejiang een epidemie onder varkens heerst. Inmiddels zijn bij verschillende varkens die uit de rivier zijn gehaald sporen van een virus gevonden.

Waterverontreiniging, door het dumpen van kunstmest, chemisch afval en ongezuiverd afvalwater, is een groot probleem in China. De overheid wil de komende tien jaar zo'n 1000 miljard euro investeren in het verbeteren van het waterleveringssysteem.

STER reclame