De Turkse jongen Yunus (9) en zijn Haagse lesbische pleegouders zijn ondergedoken. Aanleiding is de ophef in Turkije over islamitische kinderen die in westerse landen worden ondergebracht bij bijvoorbeeld homokoppels.

Yunus woont al sinds hij vijf maanden oud is bij het lesbische paar, maar dat stuit op verzet van zijn biologische moeder. Vorige week deed ze in de media een emotionele oproep, in een poging hem terug te krijgen.

Rust

In Turkije werd de afgelopen dagen een verhitte politieke discussie gevoerd. Tot een concrete dreiging aan het adres van Yunus en zijn pleegouders heeft dat niet geleid, maar uit voorzorg is het gezin elders ondergebracht, zegt Bureau Jeugdzorg Haaglanden.

Bureau Jeugdzorg Haaglanden doet een oproep om de vrouwen en de jongen met rust te laten. "De woede van sommige Turken heeft een enorme impact op het gezin", zegt een woordvoerder. "Ze worden voortdurend aangesproken, terwijl ze juist hartstikke goed voor Yunus zorgen." De jongen gaat voorlopig niet naar school.

Bezoek Erdogan

De onrust bij het gezin wordt gevoed door het aangekondigde bezoek aan Nederland van de Turkse premier Erdogan, volgende week. In Turkse media wordt gespeculeerd dat hij van plan is een bezoek aan het pleeggezin te brengen, om druk op de zaak te zetten.

STER reclame