NOS NieuwsAangepast

Handschrift leerlingen niet slordiger

Leerlingen op de basisschool schrijven ondanks het toegenomen computergebruik even netjes als vroeger.

De leesbaarheid en verzorging van hun handschrift zijn niet aantoonbaar veranderd, blijkt uit onderzoek van toetsenmaker Cito.

Software

De handschriftkwaliteit van leerlingen is beoordeeld door leerkrachten en speciale software. Daarmee zijn zaken gemeten als lettergrootte, afstand, hellingshoek en verbindingen.

Ook zijn de handschriften van nu vergeleken met die uit de vorige peiling uit 1999.

Jongens vs meisjes

Er zijn wel wat veranderingen. Leerlingen in groep 5 schrijven wat minder recht op de regel. Daarnaast zijn leerlingen in groep 8 groter gaan schrijven, hanteren ze vaker onverbonden schrift en schrijven ze meer rechtopstaand.

Volgens Cito zijn de handschriften van meisjes meestal veel beter leesbaar en verzorgd dan van jongens. Zo werd het handschrift van bijna een derde van de jongens in groep 8 als slecht of onvoldoende beoordeeld. Bij meisjes was dat maar 6 procent.

Schrijfonderwijs

Bijna alle docenten in de jaargroepen 4, 5 en 6 geven zeker twee keer per maand schrijfonderwijs, in de hoogste groepen is dat minder.

De meeste leerkrachten letten op aspecten van het schrijfproces, zoals de pengreep, zit- en schrijfhouding, schrijfbewegingen, taakgerichtheid en het schrijftempo. In de hogere leerjaren wordt vooral op schrijftempo gelet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl