NOS NieuwsAangepast

Google Reader stopt, nieuwsjunks zijn boos

Een voorjaarsschoonmaak bij Google zorgt voor boze gebruikers. Regelmatig besluit het bedrijf om bepaalde diensten te schrappen die niet (meer) populair zijn. Startpagina iGoogle verdween op die manier. En weet je nog wat Google Buzz en Google Wave waren? Dit keer is het Google Reader waar de stekker uitgaat, maar dat zorgt voor een stuk meer ophef. Hoe komt dat?

In 2005 begon Google met Reader. Het was een dienst om RSS-feeds te lezen. Op die manier kun je je abonneren op nieuwssites en blogs en vervolgens alle artikelen die ze publiceren lezen. Iets voor de echte nieuwsjunks dus en veel gebruikers gebruiken het zo een uur per dag.

Volgens Google heeft de dienst nog steeds een trouwe groep gebruikers, maar krimpt dat aantal wel. Mede doordat veel mensen tegenwoordig vooral artikelen lezen die worden gedeeld via social media. En dat is reden om afscheid te nemen van Reader en de tijd en geld die het kost in andere diensten te stoppen.

Moord en brand

Google lijkt alleen iets over het hoofd te hebben gezien. De Reader-gebruikers zijn een beperkte club, maar het zijn echte nieuwsjunks. Veel van hen zijn journalisten en bloggers. En die schreeuwen nu moord en brand. Of zoals een Twitteraar het scherp samenvat:

De stop van Google Reader gaat een gigantische rel worden. Dat krijg je als je het lievelingetje van journalisten/bloggers de kast in doet. Bastiaan Vroegop (@BasVroegop) 14 maart 2013

Maar de wereld vergaat niet, want inmiddels verschijnen allemaal lijstjes met alternatieven voor Google Reader op internet. Ook ontwikkelaars van apps, die deels draaiden op Google Reader, hebben aangekondigd zelfstandig door te gaan.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl