NOS NieuwsAangepast

Felicitaties voor nieuwe paus

Vanuit de hele wereld is de nieuwe paus Franciscus door politieke en religieuze leiders gefeliciteerd met zijn benoeming. Vooral de eenvoud van de 76-jarige Argentijn wordt geprezen.

President Obama zei dat de keus voor de eerste Latijns-Amerikaanse paus in de geschiedenis, een teken van kracht en vitaliteit van het Amerikaanse continent is. "Als voorvechter van de armen en meest kwetsbaren onder ons, draagt hij een boodschap uit van liefde en mededogen."

Argentijnse helden

De Argentijnse president Cristina de Kirchner heeft al laten weten naar Rome te zullen reizen op 19 maart, om de installatie van haar landgenoot bij te wonen. Hoewel kardinaal Bergoglio fel tegenstander was van Kirchners voorstel om het homohuwelijk toe te staan, schrijft ze in een brief hem "hoog te achten en te respecteren".

Op het Plaza de Mayo in Buenos Aires kwamen tot diep in de nacht gelovigen bijeen om feest te vieren. Volgens correspondent Kees Elenbaas is Franciscus meteen opgenomen in het pantheon van Argentijnse helden, waar ook aanstaand koningin Máxima en voetballer Lionel Messi deel van uitmaken.

'Aan Chávez te danken'

De Venezolaanse interim-president Maduro suggereerde gisteravond dat de overleden president Chávez invloed heeft gehad op de verkiezing van Bergoglio. "Iets heeft de keuze voor een Zuid-Amerikaanse paus beïnvloed. Christus kreeg een nieuw persoon aan zijn zijde en zei: de tijd voor Zuid-Amerika is gekomen."

De spiritueel leider van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Welby van Canterbury, wenst Franciscus alle voorspoed met de enorme verantwoordelijkheid die hij nu heeft gekregen. Welby kijkt er naar uit om de nieuwe paus te ontmoeten en om met hem samen te werken.

Ook de dalai lama heeft de paus gefeliciteerd. Hij noemde de keuze voor kardinaal Begoglio een "historische verkiezing". De boeddhistische leider prees de naamkeuze van de Argentijn. "Ik ben niet bekend met de meeste katholieke heiligen, maar Sint-Franciscus ken ik wel vanwege mijn bezoek aan Assisi. Zijn discipline, eenvoudige levenswijze en zijn liefde voor alle wat leeft vind ik erg inspirerend."

Toenadering

De Russisch-Orthodoxe Kerk hoopt dat met de keuze voor Franciscus de toenadering tot het Vaticaan zal worden doorgezet. Een woordvoerder zegt dat "de conservatieve denkbeelden van de paus het geloof zullen versterken". De Russische president Putin ziet eveneens een kans om samenwerking met Rusland verder te verbeteren, liet hij weten in een felicitatietelegram.

China reageerde gematigd positief op de nieuwe paus, maar riep hem meteen op de banden met Taiwan te verbreken. Een woordvoerder zei dat er geen officiële banden mogelijk kunnen zijn zolang het Vaticaan voor Taiwan blijft kiezen in het conflict met het Chinese vasteland. Mao verbrak de banden 50 jaar geleden.

Het Vaticaan maakte ook bekend dat Franciscus gisteravond al telefonisch contact heeft gehad met zijn voorganger, Benedictus XVI. Over de inhoud van het gesprek werd alleen gezegd dat de twee elkaar snel zullen ontmoeten op Castel Gandolfo, het pauselijk buitenverblijf waar de emeritus paus voorlopig verblijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl