Nederlanders zitten te veel
We zitten steeds meer en bewegen te weinig. Dat blijkt uit het trendonderzoek Bewegen en Gezondheid van TNO. Volgens het onderzoek is langdurig stilzitten ongezonder dan gedacht, omdat het leidt tot een verhoogde sterftekans en een verhoogde kans op chronische ziekten.
Volwassenen moeten minimaal een half uur bewegen, vijf dagen in de week. Voor de jeugd ligt de bewegingsnorm op één uur, zeven dagen in de week. Bij de jongeren tot 18 jaar voldoet minder dan de helft aan de beweegnorm. Bij volwassenen is dat 55 procent.
Vooral jongeren tussen de 12 tot 17 jaar bewegen te weinig. Ze zitten gemiddeld 5,9 uur per dag stil en dat is één uur meer dan 65-plussers. Deze laatste groep is de afgelopen jaren overigens wel meer gaan sporten. We lopen overigens niet uit de pas met het buitenland.
Stabiel
De sportdeelname van Nederlanders is al jaren stabiel. In de leeftijd van 6 tot 79 jaar sport 65 procent één keer per maand. 53 procent doet dat één keer per week. Fitness, zwemmen, wandelen, hardlopen en wielrennen zijn het meest populair.
Nederlanders zijn zeer tevreden over de hoeveelheid sportvoorzieningen in de buurt. Om de niet-sporters gemotiveerd te krijgen moet er meer lokaal worden samengewerkt tussen sportclubs. De doelstelling van de overheid is de sportdeelname naar 75 procent te krijgen in 2016.