NOS NieuwsAangepast

Dreigingsniveau terrorisme omhoog

Het dreigingsniveau voor terrorisme is verhoogd van 'beperkt' naar 'substantieel', de op een na hoogste alarmfase. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof besloten.

De belangrijkste reden is de stijging van het aantal Nederlandse moslims die meevechten in Syrië en andere gebieden. Daarnaast zijn er volgens Schoof recente aanwijzingen dat er een toename is van radicalisering van groepjes moslimjongeren in Nederland.

Gisteren werd al bekend dat zo'n honderd moslims met een Nederlandse achtergrond in landen als Syrië aan de jihad deelnemen. De laatste maanden is er sprake van een sterke stijging.

Getraumatiseerd en geweldsbereid

Volgens Schoof is er een risico dat jihadreizigers bij terugkomst in Nederland een dreiging vormen, omdat zij getraumatiseerd en in hoge mate geweldsbereid kunnen zijn. Inmiddels zijn de eerste jihadreizigers uit Syrië weer teruggekeerd in Nederland.

Een andere ontwikkeling die de terrorismebestrijders zorgen baart, is de ruimte die jihadistische netwerken in Noord-Afrika en het Midden-Oosten hebben gekregen. Omdat een deel van deze netwerken het hebben gemunt op Westerse doelen, is het risico op een aanslag in Nederland of een Nederlands doel in het buitenland toegenomen.

De inlichtingendienst AIVD heeft ook signalen dat kleine groepjes moslimjongeren in Nederland aan het radicaliseren zijn. De groei van het aantal jihadreizigers is daar een indicatie voor, stelt Schoof. Volgens hem kan doorradicalisering naar geweldsbereidheid zeer snel verlopen.

Aandacht afgenomen

De NCTV waarschuwt dat de aandacht van politiek, bestuur en samenleving voor de gevaren van radicalisering de afgelopen jaren is afgenomen. Door de strijd in Syrië, en vooral de deelname van Nederlandse moslims hieraan, is dit beeld weer veranderd.

De laatste keer dat het dreigingsniveau werd verhoogd naar substantieel was in 2008. In 2009 werd het niveau weer verlaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl