Groenlanders voor mijnbouw

tijd van publicatie Aangepast

De verkiezingen in Groenland zijn gewonnen door een oppositiepartij die werk wil maken van de enorme hoeveelheid grondstoffen die het land bezit. De partij kreeg ongeveer 43 procent van de stemmen.

Veel van de 57.000 Groenlanders zijn voor het aanboren van de grondstoffen, waaronder uranium. Ze hopen op die manier minder afhankelijk te worden van Denemarken. Nu is het nog zo dat de voormalige kolonie Groenland ieder jaar miljoenen euro's subsidie krijgt van Denemarken. Door te investeren in mijnbouw zou dat in de toekomst niet meer nodig zijn.

Radioactieve grondstoffen

De winnende oppositiepartij wil af van het verbod op het delven van radioactieve grondstoffen. De regerende linkse partij had dat verbod ingesteld om een overschot aan buitenlandse investeerders en gastarbeiders tegen te gaan. Bedrijven hebben veel interesse voor die grondstoffen, die onder meer nodig zijn voor de productie van smartphones.

Toch vrezen ook veel Groenlanders de enorme toeloop van buitenlanders. De partij die de verkiezingen heeft gewonnen wil daarom wel dat buitenlandse mijnbedrijven veel geld gaan betalen om in Groenland aan de slag te gaan.

STER Reclame