NOS NieuwsAangepast

Miljoenen na misbruik RK Kerk VS

Vier slachtoffers van seksueel misbruik door een rooms-katholieke priester krijgen samen 9,9 miljoen dollar (7,5 miljoen euro). Het geld komt van het aartsbisdom Los Angeles, kardinaal Roger Mahony en de voormalige priester die de destijds minderjarige jongens misbruikte.

De priester begon in 1974 met het misbruik. Hij vertelde dat in 1986 al aan Mahony. Dat bleek uit vertrouwelijke documenten zoals medische dossiers en brieven, die in januari door de kerk waren vrijgegeven.

De priester werd na zijn bekentenis in 1986 aan Mahony niet ontslagen, maar naar een behandelcentrum van de kerk gestuurd. Na een half jaar kon hij op een andere post weer als priester aan het werk. Daarna ging hij opnieuw in de fout.

Conclaaf

Het misbruik duurde tot 2000, toen de priester uit zijn ambt werd gezet. In 2007 werd hij voor de vergrijpen veroordeeld. Mahony werd ervan beschuldigd dat hij de priester heeft afgeschermd voor strafvervolging.

De schikking houdt overigens in dat geen van de betrokkenen schuld hoeft te bekennen.

Los Angeles is het grootste aartsbisdom in de Verenigde Staten. Mahony ging in 2011 met pensioen als hoofd van het bisdom. Hij is nu in Rome voor het conclaaf waarin een nieuwe paus wordt gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl