Het paardenvlees-schandaal in Frankrijk lijkt groter te zijn dan tot nu toe is aangenomen. De Franse regering heeft nog eens vier netwerken ontdekt die betrokken zijn geweest bij het leveren van rundvleesproducten die paardenvlees bevatten.

Bij drie van die nieuwe netwerken heeft een Nederlandse tussenhandelaar een rol gespeeld, heeft de Franse minister van Consumentenzaken, Benoît Hamon, vanavond gezegd tijdens een persconferentie in Straatsburg.

Onderzoek

Het dossier 'Spanghero', dat in februari al werd blootgelegd, en waarbij de Nederlandse tussenhandelaar Jan F. betrokken zou zijn geweest, is overgedragen aan de Franse justitie. Er is een gerechtelijk vooronderzoek gestart. Ook de Nederlandse justitie doet onderzoek naar het bedrijf van de Nederlandse handelaar. Een week geleden deed justitie huiszoeking bij de bedrijven in Breda.

De Franse regering heeft de afgelopen weken systematisch rundvleesproducten getest. Bij de eerste onderzoeken bleek maar liefst 90 procent van de producten in meer of mindere mate paardenvlees te bevatten. Bij latere testen was dat percentage aanzienlijk lager.

Minister Benoît Hamon van Consumentenzaken concludeert daaruit dat de Franse aanpak werkt: "Het is een goed teken, want het betekent dat de vleessector begonnen is de eigen producten te zuiveren", aldus de minister.

STER reclame