NOS NieuwsAangepast

Brinkman: provincies, geef geld uit

Voorzitter Brinkman van Bouwend Nederland roept de provincies op het geld dat ze hebben verdiend met de verkoop van aandelen in Nuon en Essent juist nu te investeren in de economie.

Nieuwsuur heeft vastgesteld dat van de 10,5 miljard euro die de verkoop opleverde, nog maar 1,4 miljard is besteed.

Brinkman herinnert eraan dat maandelijks zo'n duizend bouwvakkers hun baan verliezen. Dat valt volgens hem niet te rijmen met de miljarden die de provincies nog op de plank hebben liggen. Brinkman zegt dat met een uitgave van 3 miljard euro de economie al met 0,5 procent zou groeien.

Investeringen

Gelderland verdiende het meest aan de verkoop van de aandelen Nuon en Essent: 4,4 miljard euro. Daarvan is 150 miljoen uitgegeven. Volgens gedeputeerde Markink is het juist verstandig om een groot deel van het geld te beleggen omdat de provincie daar in de toekomst van profiteert. "Als je het geld nu ineens uitgeeft, is het weg", zegt Markink.

De Limburgse gedeputeerde Beurskens is wel een voorstander van versnelde investeringen in de economie. Hij stelt voor geld te lenen aan woningcorporaties en gemeenten.

Het PvdA-Kamerlid Manon Fokke vraagt minister Plasterk met de provincies in gesprek te gaan over de bijdrage die zij kunnen leveren aan het stimuleren van de economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl