NOS NieuwsAangepast

Honderd jihadstrijders uit Nederland

Een kleine honderd Nederlandse moslims vechten op dit moment mee in landen als Afghanistan, Somalië en Syrië, melden bronnen aan de NOS. Het overgrote deel van hen is afgereisd naar Syrië.

Daarmee is Nederland één van de grote leveranciers van Europese strijders, die zich in de meeste gevallen hebben aangesloten bij de extremistische Al Nusra-beweging.

Al Nusra streeft naar het vestigen van een islamistische staat in Syrië zodra president Assad is verdreven. In het westen bestaan grote zorgen over de toenemende invloed van Al Nusra, die door de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt omschreven.

Jabal

Bovendien groeit de deelname door Nederlanders snel, want niet zo heel lang geleden stond de teller nog op enkele tientallen. Het gaat niet alleen om jongeren die de betrekkelijk makkelijke reis vanuit Nederland via Turkije en Libanon naar Syrië maken.

Er zijn ook dertigers bij betrokken die vrouw en kinderen in Nederland achterlaten. De grote vrees onder terrorismebestrijders is dat de mannen hun oorlogservaringen meenemen naar Nederland en verder radicaliseren. Ook is er vrees voor getraumatiseerdestrijders die in Nederland kunnen ontsporen.

Vanuit Europa zouden honderden strijders gesignaleerd zijn in Syrië. Afgelopen week is de dood gemeld van twee Deense strijders, ze kwamen om in de Syrische steden Homs en Jabal al-Turkman.

Dreiging

Op sociale media is gemeld dat er Belgen uit Antwerpen, Vilvoorde en Mechelen actief zijn in Syrië. Eerder raakte bekend dat Britse extremistische strijders de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans gegijzeld hadden gehouden. Sommigen van hen staan inmiddels terecht in Groot-Brittannië.

Morgen publiceert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het nieuwe "Dreigingsbeeld terrorisme Nederland." Nu wordt de dreiging nog omschreven als "beperkt".

Half december vorig jaar werd de "aanzuigende werking op jihadgangers" van de strijd in Syrië nog toegeschreven aan "een kleine groep." Maar die groep is snel groter aan het worden, melden bronnen nu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl