Bezitters van een semi-elektrische leaseauto van Arval krijgen een gratis training aangeboden waarbij ze leren zuiniger te rijden. Het gaat om berijders van de Opel Ampera en Toyota Prius plug-in. Dat zijn elektrische auto's die ook een brandstofmotor hebben.

Onlangs bleek uit onderzoek van het leasebedrijf op verzoek van de NOS dat er met deze auto's vaak veel meer benzine wordt verbruikt dan nodig is. Dat komt doordat veel gebruikers hun auto maar weinig opladen en daardoor meer moeten tanken.

Niet zuinig

Volgens de fabrieksnormen zou de Prius 2,2 liter brandstof per 100 kilometer verbruiken en de Ampera 1,6 liter. Omgerekend is dat een verbruik van 1 op 62,5. Maar voor het gros van de gebruikers blijkt dat niet haalbaar. Gemiddeld verbruiken de auto's 80 procent meer brandstof dan de fabrieksnorm.

De rijtraining wordt aangeboden in samenwerking met de ANWB. In 2,5 uur moeten gebruikers leren hoe zij zuiniger met hun auto kunnen rijden door de batterij beter te benutten. Dick Bakker, directeur van het leasebedrijf: "Onze berijders kunnen na afloop van de training het optimale uit hun leaseauto halen. Dat is beter voor het milieu en de kosten voor onze klanten."

Uit het onderzoek bleek ook dat de auto's gemiddeld 73 euro per maand meer kosten dan begroot.

STER reclame