1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Al half etmaal ellende op Franse A1

In het noorden van Frankrijk zitten automobilisten door het winterweer al meer dan een half etmaal vast. Ze strandden vannacht door de combinatie van hevige sneeuw en harde wind. De Nederlander Chizki Loonstein is een van hen. Hij vertrok gisteravond rond 23.00 uur via de A1 van Parijs naar Lille, een afstand van iets meer dan 200 kilometer.

Rond 1.00 uur kwam hij 80 kilometer ten zuiden van Lille vast te staan en daar staat hij nu nog steeds. Al vanaf vanochtend vroeg doet hij op Radio 1 ieder uur zijn verhaal. Al die tijd is er geen hulp gekomen. Inmiddels verlaten sommige automobilisten hun auto en proberen ze lopend een dorp te bereiken. Loonstein heeft ook overwogen te gaan lopen, maar heeft daarvan afgezien omdat hij geen goede kleding heeft. Ook weet hij niet precies waar hij is. Hij denkt dat het dichtstbijzijnde dorp zeker een paar kilometer ver is.

De ANWB heeft ook van andere gestrande automobilisten begrepen dat er van hulpverlening geen sprake is. Volgens Arnoud Broekhuis zou het toch mogelijk moeten zijn om met soep en warme kleren langs de ingesneeuwde auto's te gaan.

Even na 12.00 uur deed Loonstein een dringende oproep aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken om er bij zijn Franse collega op aan te dringen dat er snel hulp wordt geboden. "Er kunnen zich hier levensbedreigende situaties voordoen."

Suikerziekte

Iets na 8.00 uur vanochtend heeft Loonstein hulp geboden aan een vrachtwagenchauffeur die onwel was geworden. De man lijdt aan suikerziekte. Nadat hij van zijn medereizigers iets zoets had gekregen, herstelde hij. Loonstein heeft de man over de vangrail geholpen, waarna de man door een sneeuwschuiver op de andere weghelft is meegenomen. Op de vraag wanneer er voor de andere automobilisten hulp kwam, zei de man op de sneeuwschuiver: "We try our best".

Het sneeuwt in Noord-Frankrijk al sinds vannacht onafgebroken. Loonstein verwacht dat de gestrande auto's zullen moeten worden weggetrokken. Er is rond zijn auto een meter sneeuw gevallen, zo schat hij. Hij krijgt zijn autodeur toen alleen met de grootste moeite open.

Pyjama

Loonstein maakt het op zich goed, al wordt zijn situatie wel steeds ellendiger. Hij had een pyjama bij zich en heeft die vannacht onder zijn kleren aangetrokken. "Ik had gelukkig een fles cola gekocht en daar ben ik nu erg zuinig mee. Ik heb zin in een kop thee", zei hij om 8.00 uur in het NOS Radio 1 Journaal. Na 11.00 uur meldde hij vooral behoefte te hebben aan "water, een crackertje, een stukje brood, iets zoets, iets warms. Ik vraag niet om een twee- of driegangenmaaltijd". Als hulp nog langer uitblijft, overweegt hij om sneeuw te smelten en te drinken. Loonstein daarover: "dat zal ik dan wel via het raampje naar binnen moeten scheppen, want de autodeur gaat nauwelijks open".

Tank leeg

Loonstein laat de motor van zijn auto stationair draaien zodat in ieder geval de verwarming het nog doet. Zijn tank begint wel leeg te raken. Na 8.00 uur meldde hij dat de brandstofmeter het rood raakte. En na 9.00 uur zei hij tegen de presentatoren Marcel Oosten en Lara Rense droogjes: "Het wordt er niet beter op". Tussen 10.00 en 11.00 uur heeft hij om brandstof te besparen zijn motor een half uurtje uitgezet. Om 12.00 uur zei hij: " De benzine neemt af, en de honger neemt toe".

Als de tank leeg is, zal Loonstein aankloppen bij een van de vrachtwagens die om hem heen staan. Brandstof aftappen van een van de vrachtwagens is geen optie. Zijn auto rijdt op benzine, en vrachtwagens op diesel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl