115 kardinalen kiezen nieuwe paus
Aan het conclaaf dat vandaag begint doen 115 kardinalen mee. Het zijn kardinalen die jonger zijn dan 80 en allemaal kunnen ze tot de 266e paus worden verkozen. Ze zijn verplicht hun stem uit te brengen. Er gelden strenge procedures voor het stemmen.
Kardinaal Ratzinger was in 2005 duidelijk favoriet toen hij werd gekozen tot paus Benedictus XVI. Dat ligt nu wel anders. Vaticaan-deskundigen noemen wel tien tot twintig kandidaten die allemaal kans maken. Ze worden, in het Italiaans, de 'papabili' genoemd. De laatste dagen worden de namen van aartsbisschop Angelo Scola van Milaan en de Braziliaanse kardinaal Odilo Scherer het vaakst gehoord.
Verjonging
De leeftijdsgrens van 80 jaar is in 1970 door paus Paulus VI ingesteld om de groep kardinalen die de nieuwe paus moet kiezen wat te verjongen. Maar kardinalen die al ruim in de zeventig zijn, lijken niet veel kans te maken. Emeritus paus Benedictus was 78 toen hij werd gekozen. Hij is, als eerste paus in zes eeuwen, afgetreden vanwege zijn verslechterende gezondheid. Volgens ingewijden zijn de kardinalen nu op zoek naar een wat jongere, krachtige paus die gedurende een langere periode zijn ambt zal kunnen vervullen.
Meer dan de helft van kardinalen in het conclaaf is afkomstig uit Europa. Onder hen is de Nederlandse kardinaal Eijk. De afkomst van de kardinalen lijkt nauwelijks een rol te spelen. Van groter belang is de vraag of een kardinaal van binnen of van buiten het Vaticaan komt, want er wordt door sommigen gepleit voor hervormingen binnen het kerkelijk bestuursapparaat.
Het tijdschema voor vandaag:
- 07.30 uur: Kardinalen betrekken hun kamers in Casa Santa Marta
- 10.00 uur: Beginmis in Sint-Pieter met belangrijke preek van kardinaal Sodano, deken college en 80-plusser
- 16.30 uur: Processie van Cappella Paulina naar Sixtijnse Kapel, binnen preek van kardinaal Grech, 1 stemronde
- 19.15 uur: Avondgebed in de Sixtijnse Kapel, een fractie eerder, rond 19.00 uur of veel later (in 2005 was het 20.05 uur), een rookmoment