NOS NieuwsAangepast

Te weinig islamitische pleegouders

Er is een groot tekort aan islamitische pleegouders, waardoor het lastig is kinderen uit moslimgezinnen daar geplaatst te krijgen. Dat zegt Jeugdzorg Nederland in reactie op de commotie die in Turkije is ontstaan over de manier waarop Nederland Turks-Nederlandse pleegkinderen opvangt.

Volgens vicevoorzitter Mark Bent van Jeugdzorg Nederland wordt altijd geprobeerd kinderen eerst in hun naaste omgeving op te vangen.

De Turkse overheid wil dat Turkse kinderen bij opvang in pleeggezinnen niet van hun Turkse normen en waarden worden vervreemd. Vooral de opvang door christelijke en homoseksuele gezinnen is Turkije een doorn in het oog. Afgelopen vrijdag zijn ambtenaren uit Turkije al begonnen met hun onderzoek in Nederland.

Lesbisch pleeggezin

De commotie in Turkije ontstond toen bekend werd dat een Turkse jongen van 9 in een lesbisch pleeggezin in Den Haag wordt ondergebracht. De jongen was door Jeugdzorg uit huis geplaatst, omdat hij zou worden verwaarloosd. Zijn moeder, die in Nederland woont, probeert nu al jaren haar kind terug te krijgen.

In een interview met de Turkse televisie zegt de vrouw verdrietig te zijn dat haar zoon bij een lesbisch gezin is ondergebracht, omdat homoseksualiteit niet strookt met haar normen en waarden.

De Turkse premier Erdogan, die op 21 maart naar Nederland komt, zal volgens Turkse media zijn onvrede over de pleegzorg aankaarten.

Warm nest

Vorige maand hebben het CDA, de PVV en D66 al Kamervragen gesteld over de uitspraken van de Turkse overheid. "Turkije moet zijn mond houden", zei CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. "Het belangrijkste is dat deze kinderen met problemen een warm en veilig nest krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl