NOS NieuwsAangepast

Hoge claim dreigt voor Aegon

Verzekeringsmaatschappij Aegon zat verkeerd bij de verkoop van de beleggingsverzekeringen onder de naam Koersplan. Deze woekerpolis werd van 1987 tot 1998 verkocht. Deelnemers werden door Aegon misleid en betaalden een veel te hoge premie voor de overlijdensrisicoverzekering.

Dat concludeert de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad. Als de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal volgt, kan Aegon schadeclaims tegemoet zien van mogelijk een paar honderd miljoen euro.

Cassatie

De advocaat-generaal concludeert dat Aegon "in het verborgene" een hoge overlijdensrisicopremie in rekening heeft gebracht en daarvan "plukt zij nu de wrange vruchten." Hij onderschrijft op de meest wezenlijke punten de eerdere uitspraken van de rechter in 2009 en van het Gerechtshof in Arnhem van juli 2011.

Volgens het hof was er sprake van misleiding. Het geld dat de klanten betaalden voor de woekerpolis werd belegd. Aegon zei er niet bij dat de kosten flink op konden lopen. Aegon berekende een overlijdensrisicopremie van 11,19 procent, terwijl 1,66 procent redelijk was, vond het Hof. Aegon was tegen de uitspraak van het Hof in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Geen voorziening

Stichting Koersplan De Weg Kwijt is blij met de conclusie en ziet de uiteindelijke uitspraak van de Hoge Raad met vertrouwen tegemoet. Bij de stichting zijn circa 30.000 gedupeerden aangesloten. Op basis van eerdere uitspraken van de rechtbank en het Hof rekent de stichting op een vergoeding per overeenkomst van 1000 tot 1500 euro. In totaal verkocht Aegon tussen 1987 en 1998 zo'n 700.000 Koersplan-polissen.

Aegon wil niet inhoudelijk reageren op het advies van de advocaat-generaal en wacht de uitspraak van de Hoge Raad af. Die komt naar verwachting over enkele maanden. De verzekeraar heeft geen voorziening getroffen voor mogelijke Koersplan-claims. In 2011 werd een bedrag genoemd van 150 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl