In Caracas, de hoofdstad van Venezuela, is een wonderlijke afscheidsbijeenkomst gehouden voor de overleden president Hugo Chávez. Er waren meer dan dertig wereldleiders bij, die een actieve rol moesten spelen.

Onze Latijns-Amerika-correspondent Kees Elenbaas vertelt dat de bijeenkomst totaal geïmproviseerd overkwam, en dat dat vicepresident Maduro telkens besloot wat er moest gebeuren.

Zwaard van Bolivar

De kist van Chávez stond in de militaire academie, het Museum van de Revolutie. Eerst werd een replica van het Zwaard van Bolívar op de kist gelegd. Daarna moesten in volgorde van belangrijkheid de wereldleiders met acht tegelijk een erewacht rond de dichte kist vormen en een minuut stilte in acht nemen.

Eerst waren de presidenten van bevriende landen aan de beurt, meest Latijns-Amerikaanse staatshoofden, onder wie Fidel Castro.

De laatste erewacht werd gevormd door de Wit-Russische president Loekasjenko met zijn zoontje en de Iraanse president Ahmadinejad. Daarna kwamen Venezolaanse kinderen en sporters aan de beurt.

Jesse Jackson

Vervolgens was er vrolijke volksmuziek uit het westen van Venezuela, Chávez' geboortestreek. Daarna was er een opvallende spreker, de Amerikaanse dominee Jesse Jackson.

Namens Nederland was minister van Staat Hans van den Broek aanwezig.

Balsemen

De komende dagen wordt Chávez' lichaam gebalsemd waarna hij in een glazen tombe wordt gelegd in het Museum van de Revolutie. Zo kan hij "tot in de eeuwigheid" worden bezichtigd, zei vicepresident Maduro gisteren.

STER reclame