NOS NieuwsAangepast

Prins opent expo over tsaar Peter

Prins Willem-Alexander heeft in de Hermitage in Amsterdam een tentoonstelling geopend over de tsaar Peter de Grote. Op de expositie zijn veel persoonlijke eigendommen van de grote Russische hervormer te zien, zoals zijn wapens, een mobiel toilet en zijn opgezette hond Liza.

Ook is er de eerste Rembrandt te zien die Peter in 1716 kocht, 'David neemt afscheid van Jonathan'. Peter (1672 - 1725) woonde enige tijd in Zaandam en Amsterdam, om ideeën op te doen om zijn land te moderniseren. Zo werkte hij hier als scheepsbouwer om de kunst af te kijken en leerde hij zelfs Nederlands.

Afstammelingen

Via de vrouw van koning Willem II, Anna Paulowna, stammen de Oranjes af van de beroemde tsaar. Zij maakte als grootvorstin deel uit van het Huis Romanov, waartoe ook Peter behoorde.

De tentoonstelling vindt plaats ter ere van het Nederland-Ruslandjaar, een Russische traditie waarmee de banden tussen twee landen worden aangehaald. Ook de 525ste verjaardag van de Nederlandse marine speelt een rol; Peter baseerde zijn Russische vloot op de Nederlandse.

De tentoonstelling is te zien tot 13 september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl