NOS NieuwsAangepast

Komeet te zien bij avondschemer

Vanaf vanavond is in de avondschemer een komeet te zien aan de nachtelijke hemel. Om C/2011 L4 Pan-Starrs te zien moet nu nog een verrekijker of telescoop worden gebruikt, maar volgende week is hij mogelijk met het blote oog te zien.

Pan-Starrs is vernoemd naar de telescoop in Hawaï die de komeet in juni 2011 ontdekte. Astronomen denken dat de komeet zo'n 25 kilometer breed is en miljoenen jaren geleden is gevormd in de Oortwolk, een ring van ruimtepuin rond ons zonnestelsel. Nu hij de zon nadert, smelt het ijs van de komeet en heeft hij een dubbele staart gekregen van honderdduizenden kilometers lang.

Om de komeet te zien, moeten astronomieliefhebbers wel op het juiste moment naar de lucht kijken. Als het nog te vroeg is, dan is de komeet nog onzichtbaar door het zonlicht. Kijkt men te laat, dan is de komeet al achter de horizon verdwenen. Volgens NASA hebben belangstellenden ongeveer een kwartier nadat de zon is ondergegaan.

Geen gevaar

NASA raadt belangstellenden aan om rond zonsondergang naar het westen te kijken. Op 12 en 13 maart is een mooie dag om te kijken, omdat de komeet dan vlak bij de sikkel van de maan staat. Voor de kenners: Pan-Starrs trekt door onder meer de sterrenbeelden Vissen, Pegasus en Andromeda.

Volgens NASA is er geen enkele kans dat de komeet een gevaar voor de aarde vormt. De baan van de rots is bekend en hij komt niet dichterbij dan 164 miljoen kilometer. Een woordvoerder zegt dat een komeet als deze eens in de 5 tot 10 jaar passeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl