NOS WielrennenAangepast

"Dacht dat Boogerd op cola won"

Hans Smits heeft met "grote verbazing" alle dopingberichten rond de Rabobank-wielerploeg tot zich genomen.

Hij zweert tegenover de NOS, met de hand op zijn hart, dat hij nooit iets heeft geweten. "Nooit. Never."

"Ik ben ontluisterd, verontwaardigd en ik voel me beduveld", zegt de voormalig voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank. Hij volgde in 1999 Herman Wijffels op en in 2002 - zijn laatste jaar - kondigde hij bij de ploegpresentatie, met Levi Leipheimer als nieuwe aanwinst, aan dat een podiumplaats in de Tour het nieuwe doel moest zijn.

"Elk jaar praat je over de doelstellingen en elk jaar gaven we aan dat het wel volgens de regels moest. Als een renner betrapt werd: eruit. Als er structureel sprake was van doping: stoppen met sponsoring. Nou, dat besprak je elk jaar met de directeur en de ploegleiders. Er is me van hoog tot laag in alle contacten verzekerd dat daar geen sprake van was."

Smits sprak met Leinders

"Ik sprak er met ploegarts Geert Leinders over. In antwoord kreeg ik voortdurend: maak je geen zorgen, we begrijpen het, we willen ook niet de naam van Rabobank door het slijk halen, is niet bij ons het geval, misschien bij andere ploegen, maar niet bij ons", aldus Smits.

"Ik denk terug aan Michael Boogerds zege in La Plagne. Ik reed toen achter hem en we gaven hem heel veel blikjes cola de laatste tien kilometer naar boven. Heel naïef: ik dacht altijd dat hij op cola die Tour-zege had behaald, maar achteraf blijkt het andere cola te zijn geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl