Vrouwen hebben het niet altijd even makkelijk in India: er was veel ophef over verkrachtingen afgelopen tijd, en ook de man-vrouwverhouding staat ter discussie. Dus onstaan er allerlei initiatieven om de vrouwen in India te beschermen. Zoals bijvoorbeeld een postkantoor alleen voor vrouwen.

Op Internationale Vrouwendag opende de overheid het eerste postkantoor speciaal voor vrouwen. In het postkantoor komen alleen maar vrouwen te werken. Telecom-minister Kapil Sabil wil niet alleen meer van dit soort postkantoren openen, maar ook speciale banken voor vrouwen oprichten.

Omzeilen

Lucas Waagmeester, NOS-correspondent in India, is niet onder de indruk van de postkantoren. "Het is weer typisch van de Indiase overheid. Ze zijn beter in het omzeilen van de problemen dan het oplossen ervan. Dat doen ze al sinds al die verkrachtingen, maar echt het probleem aanpakken doen ze niet."

"Er is een enorme druk om de omgangsvormen van mannen en vrouwen in de samenleving te verbeteren. Er zijn ook wel realistischer initiatieven, zoals taxi's voor vrouwen. En wat al heel lang bestaat: speciale vrouwencoupés in de trein."

Taxi's van en voor vrouwen

In New Delhi worden meer vrouwen verkracht dan in welke andere Indiase stad ook. Niet verrassend dus dat er daar een speciale taxiservice voor en door vrouwen is ontstaan.

Nayantara Janardhan, directeur van het taxibedrijf, vertelt dat ze vrouwen de mogelijkheid wil geven om op een waardige manier hun geld te verdienen. Daarnaast is het vooral 's nachts een veilige manier voor vrouwen om te reizen.

STER reclame