NOS NieuwsAangepast

'YOLO bracht jongeren naar project X Haren'

Gisteren lekten de belangrijkste conclusies al uit, maar vandaag wordt het officiële rapport de project X-rellen in Haren gepresenteerd. Volg hier ook het liveblog over het onderzoek naar project X Haren.

De gisteren al uitgelekte conclusies over project X Haren zijn vandaag door Cohen officieel bevestigd. De politie was slecht voorbereid, de communicatie-apparatuur faalde en de burgemeester van Haren nam de rellen te laat serieus. De autoriteiten hadden geen greep op de gebeurtenissen in Haren en hadden ook geen goede strategie ontwikkeld.

Toch vertelde Cohen ook wel wat nieuwe dingen. Zo heeft Merthe volgens het rapport bewust de uitnodiging op Facebook openbaar gemaakt. Pas toen dat duizenden aanmeldingen opleverde, verwijderde ze het evenement.

Ook vertelde Cohen dat de meeste jongeren die in Haren waren, uit het noorden van Nederland kwamen. De politie heeft de rol van de sociale media daarin onderschat, stelt hij. Cohen liet ook een animatie zien die duidelijk maakte hoe project X zich over Facebook heeft verspreid. Die vind je rechts van dit artikel. Die animatie werd gemaakt door de Universiteit Twente. Eerder organiseerde Thomas Boeschoten al de Harenhackaton, waar hij ook het social mediaverkeer in kaart bracht.

YOLO

Hij vertelde op de persconferentie dat Nederland is veranderd in een land met een feestcultuur. Het rapport heet niet voor niks YOLO, You Only Live Once. De reden voor jongeren om naar Haren te gaan was vooral omdat daar iets spannende gebeurde. "Iets nieuws, iets waar je bij moest zijn."

Geweld

Het geweld in Haren werd volgens Cohen niet veroorzaakt door hooligans. "De trigger was het verschijnen van de ME."

Rellen

Het liep vorig jaar september volledig uit de hand toen een meisje uit het Groningse dorpje een Facebook-event aanmaakte voor haar zestiende verjaardag, en dat openbaar beschikbaar maakte. Gevolg: duizenden aanmeldingen van mensen die ook wel zin hadden in een feestje. Hoewel de gemeente waarschuwde dat er helemaal geen feest was, stroomde het dorp vol.

In de loop van de avond ontstonden er rellen. Agenten en ambulancemedewerkers werden bekogeld en relschoppers richtten grote schade aan. Naar schatting liep de schade op tot bijna een kwart miljoen euro. De schade van bedrijven en particulieren was in die berekening niet eens meegenomen.

Onze verslaggever Emil was erbij toen het losging in Haren. Daar schreef hij deze weblog over.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl