NOS WielrennenAangepast

Matschiner en de city-trips naar Wenen

"Tussen de vijf à tien keer" belde Michael Boogerd bij hem aan in Wenen. "Tussen 2005 en 2007." En naast Boogerd gebruikten nog vijf Nederlanders zijn diensten.

Stefan Matschiner voorzag de Nederlandse kopman van Rabobank onder meer van dynepo. En hij assisteerde bij bloeddoping. "In 2006 twee bloedzakken en in 2007 vier stuks", herinnert de Oostenrijkse dopingleverancier zich donderdag tegenover NOS Langs de Lijn.

"Cortisonen heb ik niet geleverd, dat kwam ergens anders vandaan."

Geheimhoudingsplicht

Een dag na het interview waarin Boogerd dopinggebruik toegeeft, is Matschiner wel iets openhartiger over zijn - in Nederland - voornaamste klant.

Eerder sprak hij niet over Boogerd. Geheimhoudingsplicht. "Nu ben ik blij dat hij bekend heeft." Eerder repte Matschiner ook niet over Thomas Dekker, voordat deze er zelf mee naar buiten kwam.

En ook over zijn bekende landgenoot Bernhard Kohl sprak hij niet, totdat de verrassende nummer drie van de Tour van 2008 zelf opbiechtte.

Zes Nederlanders

Ondanks dat Matschiner op 1 april 2009 werd gearresteerd nadat oud-atlete Lisa Hütthaler haar vinger naar hem wees, klapte de 37-jarige dopinghandelaar ook toen niet uit de school. "Ze moeten eerst zelf naar buiten treden."

Zelfs na donderdag 7 maart, een dag die werd gevuld met de onthullingen van zijn wellicht beroemdste klanten Michael Rasmussen en Michael Boogerd, gaf hij de namen van zijn andere klanten niet prijs.

"Het aantal van zes Nederlandse sporters klopt", herhaalt hij de uitspraak die hij zaterdag tegenover RTL deed. "Vier renners en twee atleten? Uw aantal klopt, uw aanname niet."

Alom wordt gesuggereerd dat Matschiner, een voormalig atleet en de voormalig manager van steeplechaser Simon Vroemen, naast wielrenners ook aan één of twee Nederlandse atleten doping leverde.

"Blij met bekentenis Boogerd"

Over Boogerd zei hij donderdag dit: "Ik ben blij dat hij het eindelijk heeft verteld. Hij zal wel opgelucht zijn."

Ook bevestigde hij een aantal uitspraken die Boogerd en Rasmussen deden. Zo stelt hij dat hij geen contact met de ploegleiding had. Alleen met teamarts Geert Leinders.

Leinders was ook in Wenen om bloed op te halen.

Mentsjov, dynepo

Hij had nooit rechtstreeks contact met Denis Mentsjov, maar: "Ik gaf Leinders eens bloedzakken waarvan ik niet wist voor wie ze waren. Er werd gewerkt met codenamen, maar ik weet van andere renners dat ze voor Mentsjov waren."

Matschiner stelt dat dynepo, een eiwithormoon dat het aanmaken van rode bloedcellen stimuleert, gemeengoed was in de Rabobank-bus.

"Het was inderdaad in de bus aanwezig", herhaalt hij een uitspraak van Rasmussen. "Teamgenoten hielpen zelfs met het verstoppen ervan. Niet alleen in de ijskast."

Andere ploegen

"Andere renners, andere ploegen? Rabobank had dezelfde dopingstructuur als de andere teams. En niet alleen de ProTeams. Meer kan ik niet zeggen." En zo gaat het boek Matschiner weer even dicht. Totdat de volgende sporter bekent of wordt gepakt. En dan kruipt hij weer uit zijn anonimiteit. Werkzaam in de sportwereld is de arts niet meer. "Ik ben toch niet gek?", vroeg hij zich zaterdag al retorisch af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl